Село Округла

2019-05-20

Село Округла розташоване на північному сході від м.Тячів на відстані 15 км. І дістатись до нього можна через с.Лази. Сучасна офіційна назва села – Округла. До 1945 року офіційною назвою села була – Керекгедь, що в перекладі із угорської мови означає Кругла Гора. Село розташоване у невеличкій міжгірській долині. З усіх боків його оточують вершини заокруглених гір. Місцевість нерівна, горбиста.

Виникнення поселення відносять до часів турецької навали. Після битви з турками під Могачем у 1526 році угорці, які рятувались з Ніршейга та Бігорського комітату, знайшли тут можливість для проживання, видобуваючи кам’яну сіль.

Працівники Солотвинського солерудника провели розвідку місцевих родовищ солі. Значні поклади солі розташовувались на незначній глибині, що робило подальшу розробку вигідною та продуктивною. Пласти кам’яної солі тягнуться аж до села Теребля. Так розпочалася промислова розробка місцевої солі. У 1773 році в селі було відкрито шахту, яку назвали шахтою «Стефаніка», а вже 1792 року запрацювала і шахта «Ференца». Після відкриття цих двох шахт до поселення почали приходити на роботу жителі села Шандрова із Хустського району. За часів австро-угорського періоду населення поповнювалося також за рахунок висланих із Австрії політично неблагонадійних для імперії людей.

Кiлькiсть переглядiв: 171

Коментарi